Om Nitwit Förlag

Just nu har vi paus i utgivningen för 2024 maila frida@spikdotter.se om du vill komma i kontakt eller har frågor!

Nitwit Förlag startades sommaren 2022 i rena förskräckelsen. Den första utgivningen blev den svarta humor-romanen Efter Morris, som gick åstad och blev ett slags underdogsuccé. Det gav mersmak. Ett halvår senare snubblade vi över ett fantastiskt manus och hade inget val – vi gav ut det också. Och på den vägen är det.
 
Vi växer nu i maklig takt och kompletterar bokutgivning med andra skrivåtaganden för att kunna fortsätta ge ut böcker vi själva går igång på – litteratur som inte alltid ges en chans på den klassiskt kommersiella marknaden.
 
För oss är tonen viktigare än genren, därför håller vi oss inte till någon särskild kategori av böcker. Däremot har vår utgivning en tydlig röd (eller mörk?) tråd: det vi vill kalla svart humor. Vi vill att det alltid ska finnas en underfundighet i språk och story, en tonalitet som inte väjer för det svåra, men inte heller sjunker ner för djupt i svärtan. Texter som har distans till eländet och roar en smula på vägen mot undergången. Vi vill ge ut modiga texter och roliga format som balanserar på eggen mellan allvar och skämt. Mellan liv och död.

Nitwit betyder dumskalle och har en historia som började med ett gemensamt intresse för den brittiska 70-talsserien Fawlty Towers. Namnet är hämtat från en specifik scen där en hästkapplöpningshäst också bär namnet Dragonfly.

Vår förlagsfilosofi…

Vi startade förlag för att vi älskar att läsa och skriva, men också för att vi vill ha roligt. Varje utgivning är ett kärt projekt och vi är små, snälla och öppna med både framsteg och bakslag.

Framförallt är varje bok ett långsiktigt projekt. Det handlar inte om snabba cash och topplistor för oss. Det handlar om dedikation, uthållighet och en kärlek för det skrivna berättandets form. Vi är inga litterära snobbar, men vi vet vad vi gillar. En av oss är en rastlös, praktiserande och verksam författare, den andra är IT-tekniskt kunnig, tålmodig och noggrann. Med en sorts entreprenöriell bakgrund är våra metoder och idéer möjligen okonventionella för branschen – på gott och ont.

Om man ska trivas som författare hos oss så behöver man gilla den premissen. Vi behöver gemensamt dra i trådar för att det ska lira.

Vi tar oss bara an projekt vi tror på och böcker som känns. När vi ingår ett avtal går vi all in.

Böcker som vi ger ut ska svida, aldrig foga sig. Böcker man vill stryka under i, citera och återkomma till.

Hur vi arbetar…

Vi tar endast emot genomarbetade manus som granskats av lektör. Vi satsar, än så länge, på få titlar och lustfyllda samarbeten. Vi står för öppenhet och tydlighet i alla delar av utgivningsprocessen. Vi kan inte allt, men har ett stort nätverk och sätter alltid kvaliteten högt.

Vi är inte ett hybridförlag, men inte heller ett fullskaligt traditionellt. Än så länge behöver författaren stå för en del av kostnaden för att få boken klar. Det handlar inte om att göra några stora vinster som tillfaller oss som förlag – det är ett sätt att dela lika på risken och möjliggöra utgivning överhuvudtaget. Du som författare går in i samarbetet med öppna ögon och vi är transparenta hela vägen.

Vi ser utgivningen hos oss som ett väldigt ambitiöst knytkalas – alla inblandade gör sitt bästa för att göra slutprodukten så lysande som möjligt. Till oss kommer man för att man gillar den här processen och vill bygga ett författarskap, inte för att bli stenrik och berömd (men om det skulle hända så är det inget vi kommer att missunna dig!)

Vi står för tryckkostnader, lagring och det praktiska arbetet med att få ut boken i nätbokhandlarna och streamingtjänsterna för ljudbok. För detta tar vi en mindre del av en eventuell förtjänst på boken. Resten behåller du som skrivit.

Vi jobbar nära och tillsammans med författaren till tryckfärdigt manus och förmedlar – när det efterfrågas – kontakt med professionell kompetens i vårt nätverk av korrekturläsare, formgivare, lektörer, ljudboksinläsare och redaktörer. Dessa relationer sköter du själv – och det är tjänster som författaren själv bekostar.

Hos oss ser varje förlagsavtal olika ut beroende på förutsättningar och författarens eget nätverk. Vårt motto är att varje avtal ska vara rättvist och aldrig klaustrofobiskt när det gäller rättigheter.

Vi stöttar alltid i marknadsföring genom våra etablerade kanaler, men du som skrivit har stort ansvar för att boken når ut till läsaren. Inställningen är: det här gör vi gemensamt!

Svart humor – en genre?

Vi påstår oss söka manus med mörkare humorton, oavsett genre. Med vad är det för ton vi eftersöker då, undrar vän av ordning? Ja. Det är inte lätt att veta eller definiera eftersom det känns i kroppen vid en läsning.

Men vad menar vi när vi säger svart humor? Ett försök till sammanfattning är på sin plats.

Svart humor är motsatsen till slap stick och ”slå sig för knäna”-roligt. Det är en humor som klarar sig själv utan att vara under bältet eller slå på andra, mer än högst vänligt och gärna underifrån… Den snubblar inte över plankor eller skriver på näsan. Den är lågmäld och behöver inte tala om att den är rolig. Den är stolt och vet att den duger. Den larvar sig inte och ber inte om ursäkt. Den har en gadd och ett språk som sjunger så att solar plexus från och till under läsningen liksom hamnar ur sin omloppsbana. Den är lågmäld, kan vara melankolisk och så subtil att den knappast märks, mer än som ett snett leende i kollektivtrafiken.

Kort sagt: har man svart humor-ton när man skriver, så vet man om det. Är man osäker så har man det förmodligen inte.

När kommer du till oss?

Vi tittar bara på färdiga manus som genomgått lektörsläsning och redigeringsfas.

Frida Spikdotter – yrkesverksam som redaktör, lektör och författare – läser ditt manus. Om det är aktuellt efter genomläsning fortsätter vi diskussionen internt och gör en gemensam bedömning. Är det tillräckligt välskrivet? Passar det i vår utgivning? Har det den edge vi eftersöker? Om inte – har vi ofta andra samarbetsvägar att rekommendera för dig.

När ett samarbete är aktuellt inleder vi alltid med ett möte där vi synkar förväntningar. För oss är det viktigt att vibbarna är rätt och att vi har en samsyn på hur det gemensamma projektet ska genomföras.


Människorna bakom Nitwit Förlag

Frida Spikdotter Nilsson – författare, lektör, skrivcoach, redaktör och storytellingrådgivare. Debuterade 2022 med den svarta humor-romanen Efter Morris som blivit en underdogsuccé ute hos läsarna. Skriver på nästa roman och ett par andra böcker i olika genrer – barn och kreativa processer.

Här kan du läsa mer om mig och ta kontakt via LinkedIn eller Instagram.

Mark Dixon – konsult, swaussie och allmän IT-expert. Logistik, teknisk hjälte, administration, statistik, inlagor, omslag, distribution, ljudboksansvarig, e-boksmakare samt allt som Frida inte klarar på grund av tålamodsbrist.