Om Förlaget

Från dröm till förlag…

Nitwit Förlag har vuxit fram ur kärleken till litteraturen och skrivandet som hantverk. Förlagsdrömmen har funnits med oss sen bolaget startade 2016 och hösten 2022 förverkligade vi den. Vår första bok blev den svarta humor-romanen Efter Morris som blev en efterfrågad underdogsuccé.

Det var krävande och roligt – och det gav mersmak.

Så vi har fortsatt på inslagen väg. Vi ger ut annorlunda litterära upplevelser som inte alltid har en självklar plats på den kommersiella marknaden. Vi satsar på böcker vi själva vill läsa – smarta och välformulerade berättelser som inte nödvändigtvis tillhör en viss begränsad genre.

Förlagsdelen är en viktig och meningsfull del av vår verksamhet. Vi är nya i branschen och det tror vi är bra. Vi gör det vi tror blir bäst i varje samarbete och tar avstamp i våra många långa yrkesår inom skrivande, marknadsföring, IT och entreprenörskap.

En mix som kanske inte är självklar, men som visat sig kunna resultera i förunderliga fyrverkerier.

Vår förlagsfilosofi…

Ett fascinerande språk kan göra vilken berättelse som helst intressant. Vi begränsar oss inte till en viss genre – men har i gengäld höga språkliga trösklar för manus vi antar.

Vi sysslar med utgivning som inte alltid ges utrymme på den klassiskt kommersiella marknaden. Till oss kommer man inte för att ge ut bestsellers. Till oss kommer man för att man vill vara med i hela den process som en bokutgivning innebär. Ditt engagemang är lika viktigt som vårt.

Vi ser själva utgivningsprocessen som en liten del i bokens liv. Den ska leva länge – och den eventuella förtjänsten som hägrar vid horisonten tillfaller givetvis till största del författaren.

Vi tar oss bara an projekt vi tror på och böcker som känns. När vi ingår ett avtal går vi all in. Det är vår gemensamma ambition att boken ska nå ut, få fina reaktioner och möta läsare. När boken ges ut har allting bara börjat…

Böcker som vi ger ut ska svida, aldrig foga sig. Böcker man vill stryka under i, citera och återkomma till.

Hur vi arbetar…

Vi är inte ett hybridförlag, men inte heller ett fullskaligt traditionellt. Vi tar endast emot genomarbetade manus som granskats av lektör och vars författare delar vår syn på vad som är kvalitet.

Vi ger ut få titlar och letar efter lustfyllda samarbeten. Vi står för öppenhet och tydlighet i alla delar av utgivningsprocessen. Vi kan inte allt, men har ett stort nätverk och sätter alltid kvaliteten högt.

Det är dyrt att ge ut böcker. Hos oss betalar författaren för vissa delar i processen som krävs för att få till en färdig bok. Vi är mycket generösa – men kan inte jobba gratis. Vi står för tryckkostnader, lagring och det praktiska arbetet med att få ut boken i nätbokhandlarna och streamingtjänsterna för ljudbok. För detta tar vi en mindre del av en eventuell förtjänst på boken. Resten behåller du som skrivit.

Vi jobbar nära och tillsammans med författaren till tryckfärdigt manus och förmedlar – när det efterfrågas – kontakt med professionell kompetens i vårt nätverk av korrekturläsare, formgivare, lektörer, ljudboksinläsare och redaktörer. Dessa relationer sköter författaren själv – det är tjänster som författaren själv bekostar.

Hos oss ser varje förlagsavtal olika ut beroende på förutsättningar och författarens eget nätverk. Vårt motto är att varje avtal ska vara rättvist och aldrig klaustrofobiskt när det gäller rättigheter.

Vi stöttar alltid i marknadsföring genom våra etablerade kanaler, men du som skrivit har stort ansvar för att boken når ut till läsaren. Inställningen är: det här gör vi gemensamt!

När kommer du till oss?

Vi tittar bara på färdiga manus som genomgått lektörsläsning och redigeringsfas.

Frida Spikdotter – yrkesverksam som redaktör, lektör och författare – läser ditt manus. Om det är aktuellt efter genomläsning fortsätter vi diskussionen internt och gör en gemensam bedömning. Är det tillräckligt välskrivet? Passar det i vår utgivning? Har det den edge vi eftersöker? Om inte – har vi ofta andra samarbetsvägar att rekommendera för dig.

När ett samarbete är aktuellt inleder vi alltid med ett fysiskt möte där vi synkar förväntningar. För oss är det viktigt att vibbarna är rätt och att vi har en samsyn på hur det gemensamma projektet ska genomföras.


Människorna bakom Nitwit Förlag

Frida Spikdotter Nilsson – författare, lektör, skrivcoach, redaktör och storytellingrådgivare. Debuterade 2022 med den svarta humor-romanen Efter Morris som blivit en underdogsuccé ute hos läsarna. Skriver på nästa roman och ett par andra böcker i olika genrer – barn och kreativa processer.

Här kan du läsa mer om mig och ta kontakt via LinkedIn eller Instagram.

Mark Dixon – konsult, swaussie och allmän IT-expert. Logistik, teknisk hjälte, administration, statistik, inlagor, omslag, distribution, ljudboksansvarig, e-boksmakare samt allt som Frida inte klarar på grund av tålamodsbrist.